Hem » Mercedes den Stora Snackisen i Miami på Fredagen
Mercedes-den-Stora-Snackisen-i-Miami

Mercedes den Stora Snackisen i Miami på Fredagen

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-05-07

Formel 1 har tagit sig över Atlanten och är redo att underhålla världen från Florida. Inför Miami GP 2022 var det mycket snack om att Mercedes skulle ta med sig uppdateringar som skulle bidra till att underlätta deras problem med porpoising. Och visst var Mercedes den stora snackisen i Miami på fredagen.

Men det var inte bara silverpilarna som drog till sig blickarna. Favorittippade Red Bull hade en okej första träning men det gick tyngre under det andra passet. Inte heller Ferrari hade en felfri dag.

Mercedes den stora snackisen i Miami med bättre fart än tidigare

Efter fyra smått bedrövliga race, som trots det har medfört en tredjeplats i Formel 1 tabellen för stallet och Russel topp 5 i samtliga tävlingar, verkar Mercan ha hittat farten.

Inför helgen i Miami har stallet tagit med sig nya delar för att motverka problemet med studsande bilar på raksträckorna, porpoising. Det rör sig om nya vingar både fram och bak på bilen.

Och de nya delarna verkar ha givit det resultat som stallet önskar även om det fortfarande är en lång bit kvar. Russel var med i toppen vid båda träningstillfällena och hans namn återfanns högst upp i resultatlistan efter att FP2 avslutats.

Visserligen hade Verstappen problem under den sessionen och man kan inte läsa in allt för mycket i träningarna. Men det faktum att Russel var med där uppe under båda träningspassen (2:a i FP1) visar har bidragit till att göra Mercedes till den stora snackisen i Miami efter fredagen.

Pålitligheten återigen ett frågetecken i Red Bull

Något som är värt att notera är att Max Verstappen hade problem med styrningen. Är det nya problem med pålitligheten hos Red Bull så kan det bli kostsamt. Visst vore det smärtsamt att följa upp braksuccén i Italien med en ny DNF på grund av tekniska fel…

Är banan svårkörd?

Något som kommentatorerna i den svenska TV-sändingen hintade om var att det kunde vara svårt att veta vart på banan bilarna befinner sig. Allt ser nämligen i princip likadant ut.

Det var något som Valtteri Bottas fick smaka på under FP1 då han bromsade på tok försent och körde rakt in i muren. Därmed blev det rödflagg och han förlorade värdefull tid i bilen på den nya banan.

Inte nog med att han förlorade lite drygt halva FP1. Hans bil var inte redo för andra träningen och därmed kommer lördagens träningspass bli väldigt viktigt för både honom och stallet.

Men han var inte ensam om att uppleva svårigheter på den nya asfalten på racingbanan i Miami.

Även Ferrariföraren Carlos Sainz hade problem. Hans tunga start på säsongen fortsätter och det är som att vi ser en annan förare jämfört med fjolåret.

Under FP2 kraschade Sainz och slog sönder bilen. Över radion sa han att han inte förstod vad som hänt, minst sagt oroväckande.

Utöver Sainz så snurrade likväl Vettel i sin Aston Martin och Perez i Red Bull under FP2.

Andretti passade på att påminna om sitt intresse för F1

En av de stora snackisarna i F1 är om vi kommer att få se nya stall delta i tävlingen under något av de kommande åren. I veckan var högt uppsatta chefer inom VW-gruppen ute i media och bekräftade att de beslutat sig för att Audi och Porsche ska in i Formel 1.

När F1-cirkusen tog sig över till USA passade den andra intressenten, Andretti, på att snacka med FIA. Amerikanen hade ett möte med FIApresidenten Ben Sulayem under fredagen och efter samtalet sa Andrette att han kände att han hade FIA:s support.

Mercedes den stora snackisen – Hamiltons näsjuvel

Ett annat ämne som bidrog till att Mercedes blev ett hett samtalsämne i Florida under den första träningsdagen var att Hamilton fått dispens att tävla med smycken.

Inför årets säsong har FIA av säkerhetsskäl beslutat att de ska implementera de redan existerande reglerna om att inte ha tävlande iförda smycken. Det är något som Hamilton inte verkar uppskatta.

Under presskonferenserna var han iförd flera olika halsband, örhängen och mer därtill.

Två av brittens smycken är väldigt svåra att ta bort. Därför har Hamilton fått tillstånd att ha dem kvar i ytterligare två tävlingar.

När han fick frågor som rörde huruvida han kunde tänka sig att avstå racing om han tvingades ta bort smycken svarade han enligt följande. ”Om de väljer att stoppa mig från att tävla så får de göra det. Vi har en reservförare.”.

Det är med stor spänning vi fortsätter att följa racehelgen i Miami. Spektaklet runt omkring banan står utanför F1Sveriges intresse. Vi riktar istället blickarna mot FP3 och kvällens kval.

När det väl är dags att pusha bilarna till max tror jag nog inte att Mercedes kommer att mäkta med topp 4. Något som ska bli intressant att följa är om bilarna kommer att få problem att göra rena flygande varv. De långsamma partierna kan bli trånga och orsaka oönskade distraktioner.