Hem » Japan GP 2024: Verstappen seglade hem tredje vinsten för i år
Dubbelvinst för Red Bull i Japan GP 2024. AI genererad illustration

Japan GP 2024: Verstappen seglade hem tredje vinsten för i år

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-04-07

Max Verstappen fortsatte att dominera Formel 1 säsongen 2024 när han seglade hem vinsten i Japan Grand Prix 2024. Den regerande världsmästaren delade pallen med Sainz och stallkamraten Perez. Längre bak i fältet fortsatte Tsunoda etablera sin dominans i Visa Cash App.

Red Bull 1 & 2 på Suzuka 2024

Det råder inga som helst tvivel om vilket stall som är bäst i Formel 1. Red Bull tog sin tredje dubbelseger på årets Formel 1 schema och som vanligt ledde Verstappen mer eller mindre från start till mål.

Racet bevisar väl egentligen bara att så länge sakerna håller så är det ingen som är i närheten av Red Bull. Trots turbulensen vid sidan av banan är de helt enkelt överlägsna.

Tråkigt, men sant.

Verstappen satte inte en fot fel och han tog både starten samt omstarten efter incidenten med Albon och Ricciardo. Därifrån dominerade och kontrollerade han racet.

Perez var lite bakom och vissa påstår att Sainz skulla ha kunnat oroa och utmana om andra platsen förutsatt att han inte fastnade bakom Norris i den första stinten. Så blev det dock inte och Red Bulls båda förare klev upp högst upp på prispallen.

Det toppades av med Max Verstappens andra poäng för snabbast varvtid för året. Därmed ryckte Red Bull ännu längre i F1 VM tabellen.

Ferrari och McLaren befäste sina platser

Carlos Sainz och Charles Leclerc körde med olika strategier i Japan GP 2024. De två Ferrariförarna kom till slut i mål som trea och fyra.

Därmed fick de med sig bästa tänkbara resultat givet hur bra Red Bull är. Sainz hade ett försprång från kvalet och han tog sig förbi Leclerc via stallorder efter sitt sista besök i depån.

Det berodde på att de inte hade samma strategi, men Leclerc gjorde det inte helt enkelt för Sainz köra om. Visst gjorde han inte hårt motstånd, men han flyttade sig inte heller ur vägen helt och hållet.

Trots att Sainz kom i mål före Leclerc, och vann senast i Australien GP, är han bakom monegasken i förar-VM. Det beror ju så klart på att han inte fick några poäng i Saudi där han inte deltog.

McLarens Lando Norris rattade i mål som femma. Han gjorde så gott han kunde med sin bil men han rådde inte på Ferrari.

Man kan fråga sig om det var rätt beslut att ta in Norris samtidigt som Leclerc för däcksbyte. Men, gjort är gjort och det blev kostsamt för Lando.

Piastri fick se sig besegrad av både Alonso och Russell, men trots det var McLaren stallet som tog tredje flest poäng. Därmed befäste de sin plats som trea i konstruktörs-VM bakom Ferrari.

Kostsam krasch för Albon och Williams

Williams har inte haft någon bra start på säsongen. Man kan nog faktiskt påstå att det är den värsta tänkbara starten de kunnat få.

De är poänglösa, har tvingats genomföra ett race med bara en förare – en förare som tog över stallkamratens bil. Som om inte det vore nog kraschade Albon med Ricciardo i inledningen av Japan GP 2024.

Därmed bröt han, blien skadades och måste skickas tillbaka till England för reparation. Enligt uppgifter på The-Race F1 podcast har de spenderat närmarae 2,5 miljoner av pengarna de har att tillgå under budgettaket på reparationer hittills.

Det kan så klart få konsekvenser framöver. Både för att de inte kan utveckla bilen av ekonomiska skäl, men även för att de måste lägga tid på att bygga reservdelar och laga bilar iställlet för att få fram ett tredje chassi.

Ricciardo får anses ha orsakat dagens olycka. Han kom dock undan utan bestraffning, men det var inte något som stärkte hans chanser att behålla sin styrning.

Visst spekulerade jag i att det inte skulle vara toppen att han missade tid i FP1 inför Japan GP 2024. Att FP2 dessutom regnade bort gjorde så klart inte saken bättre, men han borde ändå ha klollat till högerspegeln och undvikit kollisionen idag.

Samtidigt tog Tsunoda återigen poäng och han sopar gör verkligen ett toppenjobb just nu. Frågan är om han får köra vidare nästa år?

Resultat från Japan GP 2024

 1. Verstappen
 2. Perez
 3. Sainz
 4. Leclerc
 5. Norris
 6. Alonso
 7. Russell
 8. Piastri
 9. Hamilton
 10. Tsunoda
 11. Hülkenberg
 12. Stroll
 13. Magnussen
 14. Bottas
 15. Ocon
 16. Gasly
 17. Sargeant
 18. Zhou – DNF
 19. Ricciardo – DNF
 20. Albon – DNF

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =