Hem » IndyCar och NASCAR lockar Hamilton & Mercedes ville värva Newey

IndyCar och NASCAR lockar Hamilton & Mercedes ville värva Newey

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Lewis Hamilton har länge varit ett stort fan av USA och nu öppnar Mercedes-stjärnan dörren för att köra IndyCar eller NASCAR. I takt med att tiden drar ut på brittens kontraktsförlängning spekulerar alltfler i huruvida Formel 1 verkligen är hans framtid.

Mercedes har inte haft det enkelt sedan de stora regelförändringarna infördes, så kanske ser sig Hamilton om efter nya utmaningar på andra sidan Atlanten. Samtidigt ska Toto Wolffs gäng ha försökt värva Adrian Newey från Red Bull.

Amerikansk racing lockar Hamilton

Under en media session fick den sjufaldiga världsmästaren Lewis Hamilton frågan om amerikansk racing skulle vara av intresse för honom. Britten har en historia av att testa andra kategorier och han är alltså inte helt främmande för andra utmaningar.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Redan 2011 provade Mercedesföraren hur det var att köra den populära amerikanska serien NASCAR. Det skedde i ett byte med Tony Stewart 2011 på Watkins Glen. Dessutom har Lewis Hamilton en stark vänskap till den fyrfaldiga mästaren Jeff Gordon.

Han har även provat att köra en MotoGP-motorcykel, så visst har Lewis en känsla för andra motorsporter.

När Lewis fick frågan mindes han hur det var när han provade Stewarts bil och han sade sig vara intresserad av att prova NASCAR vid något tillfälle. I så fall skulle han inte vara ensam om att ta det klivet från Formel 1.

Tidigare i år har likväl Kimi Räikkönen som Jenson Button deltagit i NASCAR-race. Samtidigt som Lewis var öppen för att testa den populära amerikanska racingserien, underströk han att det inte var någon dröm.

Jag skulle älska att testa NASCAR vid något tillfälle. Det är inte en dröm jag har att testa en annan serie, men jag är en beundrare, jag är ett fan av racing och andra sporter. Så jag skulle vilja prova det.”

Racingnews365

Vidare sa Lewis att han ibland tittar på IndyCar och att han absolut skulle vilja prova på att köra en sådan bil också. Samtidigt är han skeptisk till den inglasade halo-liknande lösningen som de använder i sporten.

Hamilton fortfarande helt fokuserad på F1

Lewis Hamiltons kontrakt med Mercedes löper ut efter årets säsong. Eftersom Mercedes F1 stall inte alls är lika konkurrenskraftigt som tidigare och har tappat gentemot Red Bull har många börjat ifrågasätta hans närvaro i sporten.

I takt med att kontraktsförlängningen drar ut på tiden har många börjat spekulera i om han verkligen kommer att stanna i sporten och om så är fallet ifall det blir med Mercedes. Men Hamilton själv säger sig vara helt fokuserad på F1 och det upprepade han när han fick frågor om huruvida han kan tänka sig att köra amerikanska serier.

Samtidigt ryktas det att Mercedes dessutom kan tappa Aston Martin som kundstall. De kan alltså bli dubbla prestigeförluster för Toto Wolff, som redan tidigare i år fick se sig besegrad i en annan viktig strid.

Newey var på tapeten hos Mercedes

Att Mercedes har problem med sin bil är inte någon hemlighet. Det har vi alla kunnat se när vi har följt racen och samtidigt har Toto Wolff varit högljudd i media rörande ämnet.

Det har lett till att Mercedes har kastat om i sin egen organisation. Men ska man tro på vad som har rapporterats i tysk media ska organisationen även ha försökt locka över Adrian Newey från Red Bull.

Britten som av många anses vara den främsta bildesignern och något av en guru. Vissa kallar honom till och med för “den enda som kan se luft“.

Toto Wollfs sekreterare ska ha gett Newey ett samtal och bjudit in honom till samtal med Mercedes för att diskutera ett avtal. Men den inviten ska ha avböjts och Newey lät meddela att han skulle dedikera sin framtid till Red Bull.

Det stämde och nyligen rapporterades det att han mycket riktigt förlängde kontraktet med Red Bull. Helmut Marko var snabb att kommentera och sa att han ser Adrian bli kvar hos dem tills dagen han går i pension.

Samtidigt gav han ett ordentlig hugg i sidan till Toto Wolff.

Herr Wolff verkar inte vara helt övertygad över att hans egen personal är kapabla att lösa problemen med deras bil.”

PlanetF1

Sist men inte minst vill jag också påpeka att F1Sverige har listats som en av landets bästa bilmagasin av saljabil.se. Så här beskriver de F1sverige.se.

Sajten hör hemma på listan eftersom den är väldigt informativ, aktuell och engagerande för dig som följer Formel 1, är du F1 älskare är den ett måste, det märks att det finns ett stort underliggande intresse för F1 hos den som skriver artiklarna.

Det är riktigt roligt att se och jag tackar ödmjukt för det. Givetvis kommer jag göra mitt yttersta för att även i fortsättningen hålla mina läsare uppdaterade kring allt som rör Formel 1.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese