Hem » Ytterligare ett Formel 1 race kan ställas in 2023

Ytterligare ett Formel 1 race kan ställas in 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Årets F1 kalender var tänkt att bli rekordlång. Men innan säsongen ens hade hunnit börja meddelade arrangörerna av racet i Shanghai att det inte kunde bli av. I maj orsakade översvämningarna i Italien att racet på Imola blåstes av. Som om inte det vore finns det nu en risk att ytterligare ett Formel 1 race kan ställas in.

Ytterligare ett Formel 1 race kan ställas in

Den första sekvensen med tre racehelger i följd tvingades kortas ner till bara två event står nya utmaningar runt hörnet. Initialt var det tänkt att det skulle bli en rekordlång F1 kalender med hela 24 tävlingar.

Redan nu är vi nere på 22 race och färre kan det bli. Det finns nämligen en viss risk att det kommande loppet inte kan köras i Kanada.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Precis som i Imola för ett några veckor sedan så är det vädrets makter som kan ställa till det. Den här gången handlar det dock inte om för stora mängder vatten, skyfall och översvämningar.

Så, kanske handlar det om en jordbävning? Det skulle man ju kunna tänka sig med tanke på att de är relativt vanliga i Kanada.

Mellan den 25 – 31 maj rapporterades faktiskt 3, vad som klassades som, signifikanta sådana event i landet. Men tacksamt nog är det inte något sådant som ligger bakom att ytterligare ett Formel 1 race kan ställas in.

Stora skogsbränder hotar Kanada Grand Prix 2023

I skrivande stund rasar flera stora skogsbränder runt om i Kanada. Totalt rör det sig om cirka 400 eldsvådor varav 150 härjar i Quebec.

Det medför problem med kraftig rökutveckling som sprider sig runt om i landet. Till och med i New York har man rapporterat att att luftkvalitén har försämrats på grund av röken som sträcker sig ända dit.

Händelseutvecklingen väcker viss oro för huruvida Grand Prixet i Montreal kommer att kunna köras helgen den 15 – 17 juni. I skrivande stund är situationen väldigt allvarlig och flera miljoner människor råds att bära mask utomhus.

Dessutom har Environment Canada uppmuntrat befolkningen i Toronto att hålla sig inomhus.

Stora idrottsevent har dessutom redan ställts in till följd av skogsbränderna. Exempelvis har flera matcher i den amerikanska baseballen skjutits upp.

Regn kan rädda racet i Montreal

Trots de rådande omständigheterna finns det hopp om att ännu ett F1 race inte behöver blåsas av. Väderleksrapporten visar att det ska komma regn som kan bidra till att få bränderna under kontroll.

Formel 1 har uttryckt sig så här om situationen:

Vi har blivit försäkrade om att situationen i Montreal i nuläget skiljer sig från övriga landet och att risken förblir låg och att luftkvalitén är bra i Montreal.”

Förhoppningsvis kan tävlingen gå av stapeln som planerat. Det vore glädjande på flera olika plan.

I veckan kommunicerades det nämligen att arrangörerna i Imola har gett upp hoppet om schemalägga racet i år. Dessutom står det nu klart att det inte blir något race i Sydafrika nästa säsong.

Det innebär att Spa i Belgien troligtvis blir kvar ytterligare ett år. Att så blir fallet är dock inte officiellt kommunicerat ännu.

Källor: Racingnews365

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 17 =