Hem » Alonso knep en pallplats i Bahrain GP 2023

Alonso knep en pallplats i Bahrain GP 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-03-05

Fernando Alonso knep en pallplats i Bahrain GP 2023 efter en väldigt stark insats i säsongsöppningen. Visserligen kunde Aston Martin inte rå på de två Red Bull förarna som körde hem en kontrollerad dubbelseger på Sakhir International – men han bjöd på riktigt bra körning. Dessvärre är det troligtvis inte lika muntra tongångar hos alla stall efter ett händelserikt första race på F1 kalendern.

Följ Alonsos framfart efter Topp-3 i Bahrain GP 2023

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

Verstappen kontrollerade Bahrain GP 2023

Det var Max Verstappen som startade Bahrain Grand Prix 2023 från pole position efter ett starkt kval på lördagen.

Vid sin sida hade han stallkamraten Sergio Perez så förutsättningarna för den dubbelseger som Red Bull säkrade i säsongsöppningen var minst sagt goda.

När vi summerar racet kan vi bara konstatera att Verstappen och co måste hållas som fortsatt solklara favoriter till VM-titeln i årets Formel 1 VM.

Visserligen tappade Perez sin andraplats inledningsvis efter att Charles Leclerc startat urstarkt från tredje startruta, men med hjälp av en annorlunda strategi kunde mexikanen enkelt ta sig förbi under den andra stinten.

Visserligen var han vid det tillfället så långt efter sin stallkamrat att det aldrig var något snack om vem som skulle vinna – om det ens var det på förhand – så spänningen uteblev.

Men, det innebar inte att det var ett race utan kontroverser och härliga bataljer.

Ferrari kunde ha startat säsongen bättre

Ferrari låste andra startled bakom Red Bull men till skillnad från konkurrenterna lyckades de inte alls konvertera sitt fina utgångsläge.

Faktum är att de inte ens fick kliva upp på prispallen när målflaggan väl hängdes ut och enbart en av bilarna tog sig i mål.

Visst, det var inte ett strategiskt felsteg som kostade Scuderia Ferrari den här gången, men tävlingen i på Bahrain International Circuit ingöt inte något förtroende.

Båda förarna hade otroliga problem med sina F1 däck, något som blev uppenbart när Alonso utan några större problem tog sig förbi Carlos Sainz Jr.

Spanjoren gjorde visserligen sitt yttersta för att försvara sin position, men på grund av däckslitaget var slaget förlorat innan det ens började och det blev inte bättre av att han låste upp och ytterligare stressade gummit.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Efter att Fernando Alonso hade kört förbi Ferraris – vid det tillfället enda kvarvarande förare i racet – såg till och med Lewis Hamilton ut att kunna passera Sainz Jr.

Så blev det dock inte utan Carlos klängde sig fast vid sin fjärdeplats och bärgade 12 värdefulla pinnar.

Men – Charles Leclerc kom inte ens i mål vilket innebär att Ferrari direkt har tappat viktig mark gentemot Red Bull i VM-tabellen.

Monegasken tvingades bryta efter att bilen dog och det kanske blir symboliskt för den kommande säsongen – drömmen om VM-titeln dog i första racet.

Nu ska vi inte måla fan på väggen – att vinna säsongspremiären tenderar trots allt att vara ett dåligt omen för att senare lyfta pokalen och ställa sig till listan över alla förare som vunnit Formel 1 VM.

Den enda som kanske är lite nöjd med säsongsöppningen i Ferrari är väl Sainz som nu är före sin stallkamrat i VM och inte bör prioriteras bort direkt.

Alonso knep en pallplacering i Bahrain GP 2023

Fernando Alonso var namnet på allas läppar under träningspassen i Bahrain och när lamporna slocknade presterade han ett resultat som indikerar att han har gjort ett bra karriärval.

Spanjoren kom iväg fint, men Lance Stroll höll på att avsluta Alonsos race redan under det första varvet genom att köra på honom bakifrån.

Lyckligtvis kunde Fernando köra vidare och genom skicklig körning, lågt däckslitage och ett skickligt strategiteam ta sig upp till en pallplacering.

Därmed visade Aston Martin F1 team att de verkligen ska tas på allvar i år, inte minst med tanke på att Stroll dessutom slog Russell.

Alonso slutade trea och Stroll körde i mål som sexa mellan de två Mercedesbilarna och det innebär att Aston Martin ligger tvåa i konstruktörs-VM.

Blandad kompott längre ner i fältet

I Bahrain GP 2023 fick vi se en blandad i kampen om de lägre poängplatserna.

Williams Alex Albon överraskade många när han lyckades hålla Tsunodas AlphaTauri bakom sig i kampen om den sista poängplatsen.

Samtidigt var Valtteri Bottas stark och han körde i mål som “best of the rest” – det vill säga på åttonde plats.

Prestationen innebar värdefulla poäng i vad vi kan förvänta oss bli en hård strid om den femte platsen i konstruktörs-VM där det gäller att ta vara på alla poäng när någon av förarna i de starkare bilarna bryter.

Alpines förare hade skilda upplevelser i Bahrain Grand Prix 2023

Ocon lär inte vara särskilt nöjd med hur Bahrain Grand Prix 2023 utspelade sig.

Efter gårdagens kval satt han i en riktigt fin sits för att bevisa för alla att det var han som skulle leda stallet framåt i år, men efter att ha slarvat vid uppställningen inför starten klantade han bort sitt race.

En bestraffning ledde till en annan som ledde till ytterligare en – med andra ord en snöboll av snöpligheter och klanteri.

Mekanikerna jobbade på bilen innan den första bestraffningen hade avtjänats och dessutom körde fransmannen för snabbt i depån.

Samtidigt körde stallkamraten Gasly systematiskt och stabilt fram genom fältet.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Efter att ha startat sist av alla säkrade han nionde platsen, bättre än så kan man inte förvänta sig att det skulle ha gott.

Med andra ord är i alla fall en av fransmännen nöjd med prestationen.

Haas var ingenstans på Sakhir International

Igår kvalade Nico Hülkenberg starkt och startade i topp 10.

Men när lamporna slocknade föll tysken som en sten genom fältet och när säsongspremiären i Bahrain var över fick han se sig besegrad av sin danska stallkompis Kevin Magnussen.

De två Haasförarna var på olika strategier och Magnussen var den enda föraren som inte startade på mjuka däck.

Dessvärre för det amerikanska stallet blev det inga poäng, men det fanns dem som hade en ännu sämre dag på jobbet.

Piastri bröt premiären säsongen 2023

Oscar Piastris första race i Formel 1 kunde ha gått bättre.

Den talangfulla australiensaren fick tidigt tekniska problem och tvingades komma in för att byta ratt.

Dessvärre gick det inget vidare och rookieföraren lämnade inte depån efter det.

Inte heller Lando Norris hade någon bra dag på jobbet.

Britten som startade från elfte rutan efter att nästan ha fallit ur Q1 under kvalet lyckades inte konvertera sin utgångsposition till poäng.

Istället föll även han tillbaka genom fältet och han kom i mål två varv efter Max Verstappen.

McLarens nya stallchef Andrea Stella har med andra ord lite att tänka på – men förhoppningsvis finns det mycket utvecklingspotential i bilen så att McLaren kan haka på striden om poäng framöver.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =