Hem » Porpoising i F1 Förklarat: Varför Studsar F1 Bilar?

Porpoising i F1 Förklarat: Varför Studsar F1 Bilar?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det engelska uttrycket porpoising används för att förklara hur F1 bilarna studsar på raksträckorna under inledningen av säsongen 2022. Fenomenet är helt nytt och det är relaterat till de stora förändringarna i reglementet inför F1 2022.

Syftet med den nya utformningen av bilarna är att de ska skapa mindre smutsig luft bakom sig för att förbättra möjligheterna att köra om position på banan.

Men det har gett upphov till porpoising och fenomenet har verkligen påverkat Mercedes negativt. Faktum är att Lewis Hamilton sa att han är borträknad från VM-titeln efter racet i Imola offentligt.

Läs vidare och lär dig mer om en av årets stora snackisar i F1, anledningen till att bilarna studsar så otroligt mycket i höga hastigheter.

  • Varför uppstår porpoising för F1 bilar 2022?
  • Bakgrund till namnet popoising
  • Porpoisings inverkan på Mercedes prestation

Varför uppstår porpoising för Formel 1 bilar 2022 på raksträckor?

Att F1 bilar studsar fram är en av de mest utmärkande egenskaperna hos årets bilar. Dessvärre är det allt annat än önskvärt för Formel 1 stallen som inte alls uppskattar, eller förstår, fenomenet fullt ut.

Så vad är det som förorsakar porpoising för Formel 1 bilarna 2022?

Anledningen återfinns i hur golvet ser ut i år. Under det nya tekniska reglementet har stallen installerat venturikanaler, eller venturitunnlar, på bilens underrede.

När luften passerar genom dem accelereras luften för att behålla samma flödeshastighet som innan de nådde de trånga kanalerna. Det är dessa som genererar down force för bilarna i år.

När bilarna dras ner mot marken förlorar diffusern förmågan att kontrollera luftflödet.

Därefter lättar trycket på diffuserns övre del vilket skapar en separation. Det i sin tur innebär att luften i venturitunnlarna saktar ner och bilen förlorar downforce.

När downforce förloras studsar bilen upp för att sedan dras ner igen. Där av det hoppande rörelsemönstret.

För att porpoising ska inträffa måste bilarna färdas i ungefär 250 km/h.

Varför kallas det för porpoising?

Skälet till att fenomenet med studsande och hoppande racerbilar har tilldelats namnet porpoising är det engelska djuret som namne tillhör.

Porpoising är nämligen det engelska ordet för tumlare, phocoena phocoena, som tillhör familjen Phocoenidae.

Det är sättet som dessa rör sig upp och ner i vattnet som gett namnet porpoising till bilarnas beteende. Tumlarna rör sig upp och ner i vattnet och det är det rörelsemönstret som har gett upphov till ett av de mest använda buzz worden i F1 världen.

Hoppandet påverkar Mercedes kraftigt 2022

Ett stall som har påverkats extremt mycket av problemet med de aerodynamiska krafterna är de åttafaldiga världsmästarna Mercedes. Deras bil studsar något otroligt och problemet är inte isolerat till rakorna.

Till skillnad från exempelvis Ferrari, vars bil också hoppar upp och ner, så upphör inte beteendet för Mercedesbilen i snabba kurvor. Det påverkar körbarheten och kan tillskrivas en relativt hög förklaringsgrad rörande varför stallet har så svårt att rå på toppresterarna i år.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Rulla till toppen