Hem » Sprint Shootout Belgien Grand Prix: Startfält för Sprinten

Sprint Shootout Belgien Grand Prix: Startfält för Sprinten

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Dagens Sprint Shootout inför Belgien Grand Prix sprinten – även känt som tidskval inför sprinten – blev först fördröjt. Det var dåliga förhållanden med mycket vatten på banan som orsakade problemen. Men, med 35 minuters fördröjning kom sessionen igång.

Sprint Shootout inför Belgien GP – Q1

Under den första delen av tidskvalet inför årets tredje F1 sprint race förbättrades banan väldigt fort. När Hamilton satte den första tiden var han i mål på cirka 2 minuter och 2 sekunder.

Den tiden skulle inte ha varit nog för att ta sig ur Q1 då föraren som återfanns längst bak i fältet av dem som satte en tid, kinesen Zhou, hade en tid på 2:01:430. Samtliga förare körde på de gröna intermediate-däcken och de sista försöken innebar förbättringar för nästintill alla.

Ett undantag var Bottas som inte lyckades förbättra sig, något som fick till följd att han blev utslagen. Med båda förarna utslagna fortsatte Alfa Romeo sin negativa trend med att inte ta sig ur Q1 i shootout kvalen.

En incident som är värd att nämna från Q1 i dagens sprint shootout inträffade mellan två rutinerade herrar. Max Vertappens framfart blockerades av Lewis Hamilton, något som blev ett stort samtalsämne hos kommentatorerna på Sky.

Mest besvikna är troligtvis Haas. De misslyckades med att få Hülkenberg förbi linjen i tid och han hamnade sist av alla. Hülkenberg, vars kontrakt kan förlängas i helgen, hade nog önskat sig mer.

Även hans stallkamrat Magnussen blev utslagen och han återfanns på 18:e plats. Således blir det troligtvis inte några värdefulla poäng till årets Formel 1 ställning i eftermiddagens sprint race för Haas som verkligen hade behövt dem.

Tsunoda var den femte föraren som rök i Q1. Det innebär att hans stallkamrat Ricciardo slog honom i de svåra förhållandena i kampen som hela F1-världen håller ögonen på.

Q2 – Tidskval inför Sprinten på Spa

Logan Sargeant som tog sig vidare från Q1 snurrade på sitt första flygande försök. Han tappade ut bilen i bilen grusfållan på ett sätt som påminde om vad Norris gjorde igår, men han snurrade på asfalten och skadade inte bilen. Det kallade ut en gulflagg men den påverkade inte någon på ett märkvärt sätt – bortsett från Amerikanen som inte fick någon tid.

Lance Stroll tog sig an rollen som försökskanin. Han var nämligen den första föraren som vågade ge sig på slitsdäcken, som förövrigt kommer att få behålla däcksvärmarna 2024. Det beslutades under ett möte tidigare under helgen.

Så hur gick det för honom? Inte alls bra faktiskt, kanadensaren kraschade ordentligt och slog sönder bilen.

Det innebar att den röda flaggan hängdes ut med en halvminut kvar vilket fick till följd att inga fler försök kunde sättas och därmed fick Q2 inför sprinten på Spa ett minst sagt snöpligt slut. Tacksamt nog från ett perspektiv av rättvisa var Stroll redan utanför topp 10, så han tjänade inte på det här.

Frågan är om Stroll ens kommer att kunna köra i sprint racet senare idag som börjar 16:30 om det inte är några förseningar. Hela upphängningen slogs sönder så mekanikerna har ett stort arbete framför sig.

De övriga förarna som eliminerades var:

 • Ricciardo
 • Albon
 • Sargeant
 • Alonso
Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Det innebär att chansen till en första poäng för likväl Sargeant som Ricciardo kraftigt försämrades. Båda Williamsförarna – och stallet – lär vara missnöjda med tanke på hur starka deras F1 bil är på den här typen av banor.

Vill du spela på utfallet?

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Q3 i Sprint Shootout på Spa

När Q3 väl började var alla ute på däck avsedda för torrt väglag, den mjukaste varianten användes av samtliga. Leclerc var först över linjen för att prova lyckan, tätt följd av Sainz.

Men banan blev snabbt bättre och bilarna som körde bakom dem tog sig högre upp med bättre tider. Efter de första försöken var det Hamilton, Verstappen och Norris som hade de tre främsta platserna och först på fjärde plats satt morgondagens pole sittare, Charles Leclerc.

Perez och Ocon var dock på andra strategier och tog ett extra utvarv och gav sig själva ett försök. De tänkte troligen att de inte ville riskera en rödflagg under de sista flygande försöken utan istället dra fördel av den bättre banan som ett flygande varv av samtliga övriga bidrog till.

När målflaggan hängdes ut fick dock båda två se sig besegrade av sina respektive stallkamrater. Piastri fortsatte att imponera och Sainz visade att han minsann inte tänker ge sig mot Leclerc, som visserligen gjorde ett misstag på det sista flygande försöket.

Startgrid i F1 Sprinten i Belgien Grand Prix

Nedan hittar du startfältet som gäller – om inget oväntat inträffar – inför F1 Sprint racet på Spa senare idag.

 1. Max Verstappen
 2. Oscar Piastri
 3. Carlos Sainz
 4. Charles Leclerc
 5. Lando Norris
 6. Pierre Gasly
 7. Lewis Hamilton
 8. Sergio Perez
 9. Esteban Ocon
 10. George Russell
 11. Daniel Ricciardo
 12. Alex Albon
 13. Logan Sargeant
 14. Lance Stroll
 15. Fernando Alonso
 16. Yuki Tsunoda
 17. Valtteri Bottas
 18. Kevin Magnussen
 19. Zhou Guanyu
 20. Nico Hülkenberg
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fem =