Hem » Officiellt: Så arrangeras sprint-racen nästa säsong
F1 fan ser ett sprint race på tv

Officiellt: Så arrangeras sprint-racen nästa säsong

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Idag släppte Formel 1 vilka banor som arrangeras F1 sprint race nästa säsong. Precis som säsongen 2023 rör det sig om sex tillställningar med det omdiskuterade och omdebatterade formatet.

Sex helger med sprint formatet

Det är sex stycken F1 banor som får i uppdrag att vara värdar för sprint event den kommande säsongen. Nästa års F1 schema är rekordlångt och som om inte det vore nog kan allokeringen av sprint event diskuteras.

Redan i år var det riktigt tufft för personalen i F1 stallen att hänga med och hålla sig friska i det intensiva schemat vid säsongsavslutningen. Nästa säsong ligger tre av sprint racen sent i oktober samt i november.

Banorna och datumen för sprintar nästa säsong följer nedan.

  • Kina Grand Prix: 19-21 april
  • Miami Grand Prix: 3-5 maj
  • Österrike Grand Prix: 28-30 juni
  • USA Grand Prix: 18-20 oktober
  • Brasilien Grand Prix: 1-3 november
  • Qatar Grand Prix: 29/11 – 1/1

Tveksamma resultat

Tanken med att låta vissa banor arrangera race-helger med sprint-formatet är att de ska kunna dra mer publik till banan. Det har dock inte varit helt lyckat.

Exempelvis sa arrangörerna på COTA att de inte sålde fler biljetter 2023 än 2022 trots att de arrangerade ett sprint-race.

Bobby Epstein sa att han var förvånad över att så var fallet. Han ifrågasatte till och med om upplägget faktiskt är värt att ha kvar och att det återstår att se.

När F1 släppte vilka banor som ska få stå värd för helgerna med sprintar 2024 påpekade de dock att intresset ökade för vissa race.

De valde dock att lyfta TV-siffrorna och gick alltså ifrån det föregående argumentet om att det är arrangörerna som ska gynnas.

Enligt F1 var det 83% högre intresse för kvalet till Azerbajdzjan Grand Prix 2023 än vad intresset var för det andra träningspasset 2022. Det kanske man inte behövde vara geni för att räkna ut…

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese