Hem » Kval till Silverstone 2024: George Russell tog Pole Position
Tre brittiska förare i topp 3 i kvalet till Silverstone 2024

Kval till Silverstone 2024: George Russell tog Pole Position

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-07-07

George Russell ledde en helbrittisk topp tre under kval för Storbritannien Grand Prix. Mercedes-föraren slog teamkamraten Lewis Hamilton med knappt två tiondelar. Lando Norris tog tredje plats för McLaren. Mästerskapsledare, Max Verstappen, startar på fjärde plats efter att golvskador från en tidig avkörning kompromissade hans kval.

Kval i olika förhållanden

Vid starten av Q1, på en fuktig bana och med intermediära däck, tog Verstappen förstaplats med varvtiden 1:37.518. Norris var en tiondel bakom på P2. De blev snart nedknuffade av Mercedes George Russell som tog förstaplats med sitt andra försök.

Bethard odds-bonus rektangulär - 100% upp till 500kr

Men banan torkade snabbt och Charles Leclerc återvände snabbt till depån för ett set soft-däck. Sergio Pérez gjorde samma sak, men på den fortsatt hala banan fick han överstyrning och fastnade i gruset.

Efter ett nio minuters stopp återupptogs sessionen med alla förare på Soft-däck. När McLarens Oscar Piastri tog P1 med ett varv på 1:30.895, drabbades Verstappen nästan av samma öde som sin teamkamrat. En överstyrning i Copse skickade Red Bull-föraren av banan och han skadade golvet. Det påverkade resten av hans session.

Q2: Nya utmaningar och överraskningar

I de tidiga skedena av Q2 tog Norris topplatsen med ett varv på 1:27.432, en tiondel före Ferraris Carlos Sainz. Verstappen fortsatte att kämpa och efter att ha tagit fjärde plats med en tid på 1:27.799 halkade han snabbt ner till tionde plats. Efter sitt andra försök klättrade han till tredje plats men föll till slut till sjätte plats när Norris tog P1 före Russell och Alonso.

Leclerc blev den stora förloraren i Q2, han eliminerades på P11. Williams Logan Sargeant, RB:s Yuki Tsunoda, Saubers Zhou Guanyu och den andra RB:föraren Daniel Ricciardo var slogs också ut i Q2.

Q3: Russell säkrar pole position

Under de första varven i Q3 ledde Russell med bara 0,006 sekunder före Norris, medan Hamilton och Piastri också var inom räckhåll för pole. Med Verstappen nere på femte plats såg det ut att bli en duell mellan Mercedes och McLaren.

Varken Hamilton eller Russell förbättrade sina första sektorer, men båda förbättrade sig senare på varvet. Hamilton tog topplatsen med 1:25.990, men Russell förbättrade sin tid till 1:25.819 och säkrade sin tredje F1-pole.

Norris kunde inte förbättra sig efter att ha överhettat däcken. Han slutade på tredje plats, vilket ledde till att han startade andra raden bredvid Verstappen. Piastri kvalade som femma, följd av Hülkenberg, Sainz, Stroll, Albon och Alonso.

Sista ord: Kval till Silverstone 2024

Med George Russell i pole position och en helbrittisk topp tre är förväntningarna höga inför racet. För den som är intresserad av F1 betting kan nämnas att Sergio Pérez, som kvalade 19 men har en historia av att köra upp sig i race, ger 2 gånger pengarna på att sluta topp 10 och ta poäng. Missa inte att se loppet på ViaPlay!

Racet startar 16:00 svensk tid.