Hem » Så gick det i Spanien Grand Prix 2024
Illustration av Red Bull som vinner Spanien Grand Prix 2024 - AI genererad

Så gick det i Spanien Grand Prix 2024

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-06-23

Max Verstappen höll från Lando Norris och tog hem segern i Spaniens Grand Prix 2024. Den regerande världsmästaren tog sig förbi britten redan i första kurvanmen det var Russel som startade starkas.

Spännande start

Verstappen tog snabbt den inre linjen i första kurvan när lamporna slocknade i Barcelona men det var vare sig Max eller Lando som ledde efter den första svängen. George Russell gjorde nämligen en imponerande start från fjärde plats och snappade upp ledningen från båda förarna. Red Bull-föraren Verstappen återtog dock ledningen redan på tredje varvet med hjälp av DRS, då Russell inte kunde hålla undan.

Strategisk kamp

Det var en strategisk kamp där Verstappens ledning till Norris varierade beroende på olika pitstop-strategier. Norris sträckte ut sin första stint och tog sig allt närmare Verstappen i takt med att det andra depåstoppet närmade sig. Men den nederländske föraren behöll sin position och utökade sitt försprång i mästerskapet.

Efteråt pratade Verstappen om att inledningen av racet var nyckeln till segern. De sparade en ny uppsättning mjuka däck till den sista stinten och det betalade av sig.

Vi gjorde allt rätt, vi körde en ganska aggressiv strategi som betalade sig till slut.

Verstappen enligt Autosport

Kampen om pallen

Lewis Hamilton tog sin första pallplats för säsongen efter att ha passerat Russell med 15 varv kvar. De två Mercedes-förarna hade olika strategier.

Russells initiala två stintar var kortare och han behövde därför hårda däck till slutet. Det var något Russell själv var missnöjd med.

Hamiltons stintar var längre, vilket innebar att han kunde sätta på mjukadäck mot slutet. Det drog han nytta av och han körde förbi sin stallkamrat på banan och återtog tredjeplatsen som han startade från.

Russell slutade fyra, men i slutet hamnade han under press från Charles Leclerc. Monegasken körde, till skillnad från Russell, mjuka däck på den sista stinten efter en väldigt lång första stint. Detta placerade Leclerc före Sainz, som i sin tur slutade klart före Oscar Piastri.

Sergio Perez tog åttonde plats med en trestoppsstrategi från elfte startplats på griden, medan de två Alpine-bilarna hamnade på de två sista poänggivande platserna.

Fullständigt resultat från Spanien GP 2024

 1. Max Verstappen – Red Bull
 2. Lando Norris – McLaren
 3. Lewis Hamilton – Mercedes
 4. George Russell – Mercedes
 5. Charles Leclerc – Ferrari
 6. Carlos Sainz – Ferrari
 7. Oscar Piastri – McLaren
 8. Sergio Pérez – Red Bull
 9. Pierre Gasly – Alpine
 10. Esteban Ocon – Alpine
 11. Nico Hülkenberg – Haas
 12. Fernando Alonso – Aston Martin
 13. Guanyu Zhou – Alfa Romeo
 14. Lance Stroll – Aston Martin
 15. Daniel Ricciardo – AlphaTauri
 16. Valtteri Bottas – Alfa Romeo
 17. Kevin Magnussen – Haas
 18. Alexander Albon – Williams
 19. Yuki Tsunoda – AlphaTauri
 20. Logan Sargeant – Williams

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 4 =