Hem » Nytt format väntar i sprint-racen efter möte
F1 bil stormar mot mållinjen med texten nytt sprint format 2024

Nytt format väntar i sprint-racen efter möte

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Representanter för Formel 1 stallen beslutade om att ändra sprint-formatet nästa säsong. Exakt hur det ska se ut framöver har inte bestämts. Ett förslag kommer att presenteras tidigt nästa år.

Kritik mot existerande formatet

Det finns flera olika åsikter kring F1 sprint race. Vissa anser att formatet inte hör hemma i sporten medan andra tycker att det ger mervärde.

Tanken är att locka fler fans till banan under tävlingshelgernas alla dagar. Men, tyvärr har det nuvarande upplägget inte levererat så mycket underhållning som man hade väntat sig.

Därför har likväl stallchefer som arrangörerna diskuterat olika förändringar som kan implementeras framöver. Exakt hur man ska ändra på saker och ting är inte bestämt, men under ett möte i Abu Dhabi beslutades det att något måste göras.

Olika förslag

Det finns flera olika förslag rörande hur man skulle kunna göra sprint racen mer intressanta. En möjlighet är att använda omvänd startordning i sprint racen.

Den lösningen blir troligtvis bara aktuell om inga poäng delas ut till Formel 1 VM tabellerna.

Ett annat förslag som har diskuterats är att förlägga kvalet till sprint-racet till fredag eftermiddag. Det skulle i så fall innebära att kvalet till Grand Prixet genomförs på lördag förmiddag, före sprinten påbörjas.

Men som sagt, det är inte beslutat exakt vad som ska ändras. Det ända som bestämdes på mötet i Abu Dhabi är att något måste göras och att ett nytt förslag ska presenteras av F1 kommissionen 2024.

Vart ska eventen arrangeras?

Nästa års F1 schema kommer att innehålla sex sprint-race. Det är lika många som har körts i år.

Det är dock inte fastställt vart dessa kommer att genomföras ännu. Vilka F1 banor som kommer att agera värd till det nya sprint-formatet kommer att bestämmas inom de kommande veckorna.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese