Hem » 3 Regeländringar Att Känna Till Inför Säsongspremiären
AI-genererad bild av F1 bil med symboler för nya regler 2024

3 Regeländringar Att Känna Till Inför Säsongspremiären

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-26

Ny vecka – nya möjligheter. F1 2024 kickar igång på riktigt i veckan efter försäsongstesterna. F1Sverige presenterar de tre viktigaste regeländringarna som du måste känna till.

Nya DRS regler

Behövs DRS i F1? Oavsett vad man tycker om det så blir funktionen kvar under de 24 racen på årets F1 schema.

FIA har dock beslutat sig för att ändra reglerna kring när bakvingen får öppnas. Tidigare har förarna behövt vänta två varv från start eller efter en säkerhetsbil innan de kunnat använda funktionen.

Detta kommer att synkroniseras mellan F1 sprint race och Grand Prix säsongen 2024. DRS kommer att kunna aktiveras på det andra varvet.

Överklagan av raceresultat

Formel 1 stallen gör allt för att vinna, både på och utanför banan. Förra året fick vi fans ofta vänta länge på det slutgiltiga resultatet från racen.

Det berodde på att teamen valde att lämna in protester, ibland på väldigt svaga grunder, efter att tävlingarna var över. Det kunde missbruaks eftersom det i princip var riskfritt.

FIA har beslutat att korta ner tidsramen för att överklaga utfallet i racet. Stallen hade 14 dagar på sig att lämna in sina protester tidigare, men säsongen 2024 reduceras det till fyra dagar.

Dessutom kan det bli kostsamt i ekonomiska termer att överklaga raceresultatet i efterhand. Skulle stallen inte ha robusta bevis som ger dem rätt får de böter på 6,000€.

Dyrare böter

Det är inte bara stallen som kan få högre F1 böter. Även förarna kommer att få tänka sig för lite extra.

Skulle de bryta mot reglerna kan de nu få böter som uppgår till 1,000,000€. Det är en betydande ökning jämfört med tidigare.

Domarna kunde nämligen bara dela ut böter på upp till 250,000€ föregående säsonger.

Om du vill se F1 på TV kan du med fördel skaffa ett abonnemang på Viaplay eller Allente. Alternativt kan du följa F1-säsongen 2024 via F1TV – något jag själv gör.

Källa: F1.com

Viaplayreklam