Hem » Apex i F1: Snabbaste vägen genom kurvor

Apex i F1: Snabbaste vägen genom kurvor

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-18

Varje detalj räknas när förarna försöker ta sig runt F1 banor så snabbt som möjligt. Därför är Apex i F1 så vitkigt. I den här korta artikeln förklarar F1Sverige vad begreppet betyder.

Vad är Apex i F1?

Apex är den punkt i en kurva där bilen är närmast kurvans inre kant. Att träffa apexen perfekt är avgörande för att minimera kurvans radie och därmed köra igenom den så snabbt som möjligt.

Man skiljer mellan två typer av apex:

  • Geometriska
  • Racing

Den geometriska återfinns mitt i kurvan och är idealisk för att ta med sig så mycket fart som möjligt genom svängen. Detta är särskilt effektivt under våta förhållanden.

Racing Apex, å andra sidan, är oftast en punkt längre in i kurvan. Därifrån kan F1 förarna maximera accelerationen ut ur kurvan och därför är det bäst att sikta här när kurvan följs av en raksträcka.

Föraren kan då räta upp bilen tidigare och accelerera kraftfullt ut på raksträckan som följer.

Ai illstration av F1 bil som accelererar på raksträcka efter att ha träffat Apex i F1

Roll i racing

Genom att träffa apexen kan föraren bibehålla en högre hastighet genom kurvan och förbättra den totala varvtiden. Det handlar inte bara om att hitta den snabbaste vägen genom en enskild kurva, utan att optimera hela varvet.

Träffa Apex i F1

Förare spenderar timmar på att studera banan. De övar på att hitta den perfekta bromspunkten och instyrningsvinkeln för att träffa apexen.

F1 stall analyserar data från varje varv för att ge feedback och förbättra förarens teknik. Det är en ständig process av justeringar och lärande.

Källa: Drivingfast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 2 =