Hem » Startgrid & Kvalrapport: Ungern GP 2024
McLaren snabbast i kvalet till Ungern GP på regning bana

Startgrid & Kvalrapport: Ungern GP 2024

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-07-21

Lando Norris säkrade pole position inför Ungerns Grand Prix genom att kvala två hundradelar snabbare än stallkamraten Piastri. Därmed säkrade McLaren sin första 1-2 i kvalet sedan 2012. Max Verstappen, som toppar Formel 1 VM tabellen, var trea, två hundradelar bakom.

Q1 i Ungern GP

Trots att det regnade en timme före kvalet, bedömdes banan tillräckligt torr för slicks vid starten av Q1. När lamporna tändes körde samtliga 20 bilar ut på banan direkt eftersom en ny skur väntades.

Lewis Hamilton utnyttjade de svåra förhållandena och tog en tidig ledning med ett varv på 1:17.087. Carlos Sainz tog sedan andra plats för Ferrari, och efter att ha inlett med P6, hoppade Verstappen upp till tredje plats med ett varv på 1:17.287.

Verstappens teamkamrat Sergio Pérez hade det svårare. Efter sitt första försök lyckades han inte förbättra sig på sitt andra flygande varv. I ett sista försök snurrade han av banan vilket resulterade i att sessionen avbröts för att hans bil skulle bärgas.

Efter en 11-minuters paus återupptogs kvalet med sex minuter kvar. Mer regn hade fallit under uppehållet och med DRS inaktiverad såg förbättringar osannolika ut. Dock torkade banan snabbt mot slutet och de sista varven blev avgörande.

Daniel Ricciardo chockade alla och tog första platsen. Hans sista försök i Q1 tog honom från 16:e till första plats och timingen kunde inte ha varit bättre. Tänk att han gjorde det samtidigt som Perez kraschade ut.

Men, mexikanen var inte den enda föraren att ha en riktigt dålig Q1. George Russell blev den största förloraren, och han kunde inte hitta samma tempo som Hamilton. Faktum var att han inte hittade någon fart alls och hade fel strategi. Det slutade med att han åkte ut Q1 på 17:e plats.

Bethard odds-bonus rektangulär - 100% upp till 500kr

Q2 på Hungaroring 2024

Vid starten av Q2 satte Verstappen tonen med en tid på 1:15.770 på nya däck. Det var åtta tiondelar snabbare än Hamilton som körde med begagnade däck. Piastri tog sedan andra plats, bara 0.005 sekunder bakom Verstappen, medan Sainz tog tredje plats med sitt andra flygande varv före Aston Martins Fernando Alonso och Norris.

I de sista försöken var det Norris som satte tempot. McLaren-föraren var snabbast i de sista två sektorerna och säkrade P1 med ett varv på 1:16.540, medan Verstappen tog P2 före Piastri och Sainz.

Hamilton höll dock på att elimineras i slutet av Q2. Med båda Visa CashApp-förarna vidare till Q3 tog den sjufaldige mästaren Hamilton sig precis in i Q3 på 10 plats. Han var endast en hundradel före Haasföraren Nico Hülkenberg.

Q3 i kvalet till Ungern Grand Prix 2024

Med regn väntat under den sista sessionen, satsade de tio kvarvarande förarna på nya däck direkt vid starten av Q3. Verstappen var först över linjen och satte en tid som såg ut att räcka till pole position. Norris hittade dock mer tid och tog sig förbi med ett varv på 1:15.227.

Verstappen försökte svara med en snabb sista sektorn men hans däck mattades och han slutade på tredje plats bakom Piastri, som var 0.024 sekunder snabbare. Norris säkrade därmed sin tredje pole position i karriären och sin andra för 2024. Det gav McLaren sin första front row lockout sedan Brasiliens Grand Prix 2012.

Bakom dem körde Tsunoda av banan och kraschade in i barriärerna. Röd flagg visades och Norris hindrades från att sätta ett andra varv, men det behövdes inte. Den enda som lyckades förbättra sig när sessionen återupptogs var Ricciardo, som hoppade upp till P9 förbi Tsunoda.

2024 FIA Formula 1 Ungerns Grand Prix – Kvalresultat

  1. Lando Norris – McLaren
  2. Oscar Piastri – McLaren
  3. Max Verstappen – Red Bull
  4. Carlos Sainz – Ferrari
  5. Lewis Hamilton – Mercedes
  6. Charles Leclerc – Ferrari
  7. Fernando Alonso – Aston Martin
  8. Lance Stroll – Aston Martin
  9. Daniel Ricciardo – Red Bull
  10. Yuki Tsunoda – Red Bull
  11. Nico Hülkenberg – Haas
  12. Valtteri Bottas – Sauber
  13. Alexander Albon – Williams
  14. Logan Sargeant – Williams
  15. Kevin Magnussen – Haas
  16. Sergio Pérez – Red Bull
  17. George Russell – Mercedes
  18. Zhou Guanyu – Sauber
  19. Esteban Ocon – Alpine
  20. Pierre Gasly – Alpine